Organizare

PROCES VERBAL
Încheiat azi, 10 iulie 2012, cu ocazia alegerilor locale în Filiala ANBPR Hunedoara. Doamna Mariana Marian, preşedinta ANBPR, Filiala Hunedoara, deschide adunarea, şi constată legalitatea acesteia prin prezenţa a cel puţin 2/3 din totalul membrilor filialei (sunt prezenţi 58 de membri din totalul de 82). Se constituie prezidiul adunării, care este format din: Mariana Marian, preşedinte ANBPR, Filiala Hunedoara, Florica Pop, membru în Biroul Executiv ANBPR, Luminiţa Vulcan, Mihaela Ţoţa şi Gabriela Clonţa. Se stabileşte echipa de redactare a procesului verbal, din ea făcând parte Ciprian Drăgan şi Lucia Tănase. În continuare este prezentată ordinea de zi a şedinţei:

1. Raportul de activitate al filialei pentru perioada 2010 – 2012
2. Prezentarea raportului financiar pe perioada 2010 – 2012
3. Alegerea noii conduceri
4. Diverse.
Ordinea de zi se supune spre aprobare. Aceasta este aprobată cu unanimitate de voturi.

Ia cuvântul doamna Florica Pop: Despre ANBPR cred că ştiţi multe lucruri. Este o asociaţie profesională prosperă, totul este muncă voluntară. Din partea doamnei Doina Popa vă felicităm pentru activitatea desfăşurată în cadrul filialei. Va doresc succes!

La primul punct al ordinii de zi, doamna Mariana Marian prezintă raportul de activitate, ce parcurge o perioadă de doi ani deoarece în luna februarie 2010 s-au desfăşurat ultimele alegeri în cadrul filialei noastre. În acel moment, numărul de membri era de 83, menţinându-se în jurul acestei cifre, în prezent fiind de 82.

Aceasta este doar o exprimare cantitativă, dar având în vedere faptul că prin profesia pe care o reprezintă, fiecare membru, fiecare bibliotecar este o mare valoare, trebuie să conştientizăm marea forţă pe care o deţinem pe plan judeţean, mai ales atunci când ne gândim că aproape toate comunele, oraşele şi municipiile au câte un reprezentant în această asociaţie.

Iatăde fapt, primul obiectiv pe care biroul executiv şi-l propunea cu doi ani în urmă. Nu putem spune în acest moment că ni l-am atins, dar s-au făcut paşi importanţi în acest sens, dovadă fiind prezenţa dumneavoastră aici şi faptul căaţi început să vă cunoaşteţi, aţi început să comunicaţi, să schimbaţi experienţe.

Un pas important a fost întâlnirea membrilor filialei în şedinţa din mai 2011, în cadrul căreia au fost sărbătorite 17 colege pentru 20 de ani de activitate în biblioteca publică, iar Lucia Bularda de la Hunedoara, pentru 30 de ani. Tot atunci am aflat că putem lucra foarte bine în echipe chiar dacă venim din localităţi diferite, ceea ce ne leagă este formaţia de bibliotecar şi marile confruntări pe care fiecare dintre noi le are pentru a demonstra importanţa instituţiei pe care o păstorim. Ne-am mai pus apoi întrebarea: ce aşteptăm noi de la asociaţie, şi dacă suntem dispuşi să lucrăm împreună pentru a realiza activităţi, şi a ne dezvolta profesionalşi personal ţinând aproape.

Răspunsul a fost exprimat prin fixarea şi aprobarea altui obiectiv important: obţinerea personalităţii juridice pentru filiala Hunedoara.

În acest sens au fost întreprinse demersurile necesare pentru obţinerea aprobării în cadrul Adunării Generale ANBPR, care a avut loc la Poiana Braşov în perioada 19-21 octombrie 2011, în acest moment fiind în stadiul de întocmire a documentaţiei şi atragerea de resurse pentru capitalul social. Este evident că aceste aspecte le vor fi rezolvate împreună, fiecare membru fiind invitat săcontribuie, fie ca membru fondator, fie ca membru activ.

Dezvoltarea profesională în această perioadăa fost realizată pe mai multe planuri. Au beneficiat de cursuri de calificare prin Centrul de Formare Profesională al ANBPR: 20 de colegi din Biblioteca Judeţeană (Unimarc şi Autorităţi), două colege au parcurs “Bazele biblioteconomiei” iar două cursul „Dezvoltarea serviciilor de bibliotecă”. De asemenea, Filiala Judeţeană Hunedoara a obţinut o titularizare pe postul de lector în cadrul Centrului de Formare Profesională pe acest din urmă curs. Oferta pentru acest an este deschisă şi ne-am fixat ca obiectiv: cel puţin 12 bibliotecari hunedoreni vor fi în luna august la Buşteni.

În întâlnirile pe centre zonale de la începutul acestui an, au fost propuse ( de colegele din zona Orăştie şi apoi agreate de ceilalţi colegi) două genuri de activitate: organizarea Balului Bibliotecarului şi excursii sub formă de schimburi de experienţă, mai întâi în judeţ, apoi şi înafara judeţului. Din motive obiective, în acest an nu am reuşit să organizăm balul în săptămâna bibliotecarului, rămâne de văzut dacă o altă perioadă a anului poate fi prielnică, iar pentru excursiile în judeţ am agreat perioada de după concedii, începând cu luna septembrie.

Colaborarea cu colegii din ţară a fost realizată prin participarea unor delegaţii numeroase la Conferinţele ANBPR, din care au făcut parte bibliotecare din Hunedoara, Vulcan şi Bretea Română.

La Conferinţa de la Braşov (octombrie 2010), a fost prezentată Filiala Hunedoara cu realizări şi perspective. De asemenea o delegaţie a participat la Cafeneaua regională ANBPR de la Herculane, în iulie 2011.

Biroul executiv s-a întâlnit în 5 şedinţe trimestriale în cadrul cărora s-au discutat paşii pentru îndeplinirea obiectivelor enumerate, participarea şi intervenţiile la Conferinţe, stadiul la care a ajuns asociaţia pe plan judeţean.

Considerăm că suntem încă într-un stadiu de început de dezvoltare. Suprapunerea cu perioada de implementare a Programului Biblionet a determinat o estompare a dinamicii activităţii asociaţiei pe plan local, făcând-o mai puţin vizibilă, dar impulsionând-o în egală măsură.

Şi nu pot să nu remarc aici efortul depus în dezvoltarea serviciilor noi de bibliotecă a colegelor noastre: Daniela Tomuţa de la Biblioteca Comunală Beriu (completarea cererilor pentru subvenţii APIA), Delia Grosu de la Biblioteca Municipală Petroşani (serviciul pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale Lumea în care trăim), Lucia Tănase de la Biblioteca Municipală Hunedoara (Marşul cărţii), Marinela Bârceanu de la Biblioteca Comunală Mărtineşti (Ludoteca, Traista cu poveşti), Angelica Ruda – Biblioteca Municipală Gheorghe Pârvu din Brad (Clubul de vacanţă), Roxana Bortoş pentru blogul de o excepţională valoare al Filialei nr. 3 a Bibliotecii Judeţene Ovid Densusianu din Deva şi, nu în ultimul rând vă felicit pe voi toţi pentru progresul pe care l-aţi realizat în bibliotecile voastre.

Consider că este foarte important să vedem colaborarea dintre noi ca un factor benefic al dezvoltării noastre profesionaleşi personale. Este bine să învăţăm unii de la alţii şi mai ales să fim uniţi.
La punctul doi al ordinii de zi doamna Maria Popa, cenzorul filialei a prezentat, cu transparenţă, situaţia financiară şi destinaţia cotizaţiilor membrilor noştri.

Înainte de a se trece la punctul trei de pe ordinea de zi s-au făcut propuneri pentru comisia de numărare a voturilor. Pentru această comisie au fost propuse Diana Ferencz, Delia Grosu şi Victoria Bufnilă.

La punctul trei al ordinii de zi, s-a trecut la propuneri pentru funcţia de preşedinte al ANBPR, filiala Hunedoara şi la propuneri pentru membrii în Biroul Executiv, deoarece nimeni nu şi-a depus candidatura în cele 15 zile premergătoare alegerilor locale. Pentru funcţia de preşedinte a fost o singură propunere, doamna Mariana Muntean. Întrucât a existat o singură propunere s-au spus la vot ca alegerea preşedintelui să se facă prin vot deschis. Această propunere a fost votată în unanimitate. Apoi s-a trecut la alegerea preşedintelui în persoana doamnei Mariana Marian, care a fost aleasă cu voturi în unanimitate. S-a anunţat noul preşedinte al ANBPR Filiala Hunedoara, doamna Mariana Marian.

Preşedintele filialei Hunedoara propune să se supună la vot faptul că Biroul filialei să fie format din 7 persoane, propunere votată în unanimitate.

S-a trecut apoi la propuneri pentru Biroul Executiv. Au fost propuse următoarele persoane: Mihaela Ţoţa (Biblioteca Judeţeană Deva), Elena Sălan (Biblioteca Municipală Orăştie), Luminiţa Vulcan (Biblioteca Judeţeană Deva), Oana Bălănescu (Biblioteca Orăşenească Petrila), Aurora Şarpe (Biblioteca ComunalăZam) şi Adina Grădiştean (Biblioteca Judeţeană Haţeg).

Persoanele propuse să facă parte din Biroul ANBPR al Filialei Hunedoara a fost supus votului. Toate persoanele au fost votate cu unanimitate de voturi. S-a făcut menţiunea ca în prima şedinţă a biroului să se aleagă funcţiile din cadrul acestuia. Totodată în cadrul primei şedinţe se vor alege şi cei 3 delegaţi pentru alegerile ANBPR.


Deva,
10 iulie 2012                                                                  Mariana Lucia Marian

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu